- Bağımlılık Nedir?
Bağımlılık hem bireyin davranışlarını hem de beynini etkileyen bir hastalıktır. Zarar verici sonuçlar doğurmasına karşın, kişinin vazgeçemediği, arama ve kullanma ile ilgili sürekli ve ısrarlı bir uğraş içinde olduğu süreğen ve tekrarlayıcı bir beyin hastalığıdır. Bağımlılığı gösteren en önemli faktörlerden birisürekli bu davranışın tekrar edilmesi, kişinin kendisini durduramamasıdır.
- Yoksunluk Nedir ve Belirtileri Nelerdir?
Yoksunluk, bağımlı olunan her ne ise kullanılmadığı bırakıldığı veya kullanım azaldığı zaman ortaya çıkan fiziksel ve/veya ruhsal belirtilerdir. Hafif düzeyden şiddetli düzeye kadar değişebilir ve bağımlı olunan her ne ise ona göre değişkenlik göstermektedir. Sinirlilik, uykusuzluk, titreme, kaygı vb. pek çok belirtisi vardır.
- Çocuğumun/Eşimin Alkol/Madde Kullandığından Şüpheleniyorum, Ne Yapmalıyım?
En kesin yöntem kan ve idrar testleridir. Ancak böyle bir durumdan şüphelendiğinizde hemen konuşmayın, ilk önce çocuğunuzu/eşinizi “farkettirmeden” izleyip bağımlılık konusunda bilgi toplayın ve kendinizi hazır hissettikten sonra da uygun bir ortam yaratarak oturup çocuğunuzla/eşinizle duygu ve düşüncelerinizi konuşun. Kişinin dış görünüşüne özenmemesi, hareketlerinde yavaşlama ve sürekli yorgun olması, yeme bozuklukları, aşırı sinirli olması,dikkati toparlamakta güçlük, uyku bozuklukları, huzursuzluk, vücutta yara izleri ve kesi izleri görülebilir. Bu belirtilere mutlaka dikkat edilmelidir.
Ancak unutulmamalıdır ki; şüphelenilen kişi bir ergen ise, yukarıda verilen bazı belirtiler ergenlik döneminde de görülebilir. Bu nedenle mutlaka bir uzmandan destek almanız gerekmektedir.
- Madde Kullanan Yakınım Şu Anda Kriz Geçiriyor, Ne Yapmalıyım?
Size en yakın hastanelerin acil servisinden veya ALO 1191 BAĞIMLILIK DESTEK VE DANIŞMA HATTI ‘ndan yönlendirme hizmeti alabilirsiniz.
- Denetimli Serbestlik nedir?
Denetimli Serbestlik, Uyuşturucu maddeler yasası ve adı geçen yasa tahtında yapılan Nizamnameler ve Emirnameler uyarınca mahkum olan ve bu yasanın 5’inci maddesi kapsamına giren kişilere, sadece uyuşturucu madde kullanıcıları ve bağımlılarını kapsayan, Mahkeme tarafından cezaları açıklanmadan önce, seçenek olarak sunulan takip ve/veya tedavi ve/veya rehabilitasyon sürecini içeren bir ceza uygulama şeklidir.
6. Denetimli Serbestlik Kapsamına alındığımda yükümlülüklerim nelerdir?
- En geç 15 günde ve en az 1 kere olmak üzere devlet hastanesi laboratuvarından idrar ve kan tahlili yaptırılmalı ve denetimli serbestlik kurulu sekreteryasına verilmelidir.
- İlgili psikiyatrist ihtiyaç duyması halinde idrar ve kan tahlili daha sık yaptırmanızı isteyebilir.
- Denetimli serbestlik kurulunun hazırlayacağı programa ve bu kapsamdaki uyarı ve önerilere uymak zorundadır.
- Kişi, uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda eğitim vermeye ehil, eğitim işleri ile görevli bakanlık tarafından onaylanmış bir kamu veya özel kurumdan veya enstitüden haftada en az iki saat eğitim aldığına dair belgeleri Başbakanlık denetimli serbestlik sekreteryasına sunulması gerekmektedir (3 ayda 1).
- Haftada bir kez (ayni gün) kendisine en uygun Polis Müdürlüğüne ispat-ı vücut yapmakla yükümlüdür. Önceden atmakta olduğu ispat-ı vücut işlemi devam ediyorsa, iki imzanın aynı tarihte ve aynı yerde yapılması kolaylık sağlamaktadır.
- Başbakanlık denetimli serbestlik kurulu sekreteryasının aldığı belgelerle yönlendirilmiş olduğu kaza sosyal hizmetler dairesine derhal başvurması gerekmektedir.
7. Hakkımda denetimli serbestlik kararı var. Yurt dışına çıkabilir miyim?
Denetimli serbestliğe tabi olup yurt dışına çıkmak isteyen kişi bu talebini avukatı aracılığıyla mahkemeye iletmelidir. Kişinin yurt dışına çıkıp çıkmaması mahkeme kararına bağlıdır.
8. Hakkımda denetimli serbestlik kararı var. Bu kararın gerekliliklerini yerine getiremezsem ne olur?
Mahkeme tarafından hakkında denetimli serbestlik kararı verilen kişiler, denetimli serbestlik kurulunun hazırlayacağı programa ve bu kapsamdaki uyarı ve önerilere uymak zorundadır, kendi isteğiyle bu karardan vazgeçemez.
Yükümlülükleri yerine getirmeyen veya aksatan kişilerin durumu denetimli serbestlik kurulunda görüşülerek denetimli serbestlik sürecinden çıkarılmak üzere mahkemeye sevk edilir ve mahkeme tarafından yargılama sürecine kaldıkları yerden devam edilir.
9. Denetimli Serbestlik Yükümlülüğümü tamamladığımda Cezam Sicilime İşlenir mi?
Denetimli serbestlik kurulunun sonuç raporunu inceledikten sonra denetimli serbestlik sürecinin başarıyla tamamlandığına kanaat getirilirse, ceza takdir edilmez ve mahkumiyet sicile işlemez.
10. Bağımlılığım ile ilgili tedavi olmak istiyorum, nerede tedavi olabilirim?
Bağımlılık tedavisi yurt içi ve yurt dışı olmak üzere pek çok yerde yapılabilmektedir. Yurt içinde Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Poliklinik ve yatarak hizmetleri bulunmaktadır. Yurt dışında bağımlılık tedavisi ise, AMATEM (Alkol ve Uyuşturucu Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi) ve ÇEMATEM (Çocuk Ergen Madde Bağımlılığı Tedavi ve Araştırma Merkezi) ve Özel Psikiyatri Kliniklerinde gerçekleştirilmektedir.
11. Bağımlılık tedavisinde süreç nasıl ilerler?
Tedavi sürecinde gönüllülük esastır. Kişinin tedavi için istekli ve motive olması beklenir. Ayrıca aile ve sosyal desteğin önemi çok büyüktür. Hastanın tedavi sorumluluğunu alması tedavinin başarısı için önemlidir. Tedavi süreci hekimle hastanın birlikte karar verecekleri bir çerçevede planlanır. Genel olarak bakıldığında tedavi yöntemleri, ayaktan ve yatarak yapılan tedaviler olarak ikiye ayrılır. Birçok hasta için ayaktan takip ve tedaviler yeterliyken, bazı durumlarda önce yatarak tedavi ardından ayaktan tedavi planı gerekebilir. Takip sürecinde terapi ve rahabilitasyon programları bireyin ihtiyaçlarına göre uygulanabilirler.
Dilediğiniz zaman size en yakın tedavi merkezi hakkında bilgi için ALO 1191 hattımızdan destek alabilirsiniz.
12. Bilgilerim gizli kalacak mı?
ALO 1191 Hattını arayan bireylerce paylaşılan tüm bilgiler gizlilik ilkesi çerçevesinde değerlendirilir. Arayanların güvenli iletişim kurabileceği ve özgürce konuşabileceği bir ortam hazırlanmaktadır.